Timisoara Noastra….

July 31st, 2011 scris de Daniel M.

Ne-am trezit cu noaptea in cap si am pornit spre Timisoara. Le-am convins pe Oana si Amalia ca aceasta experienta nu trebuie ratata si am pornit la drum. Ne-a primit Timisoara cu stropi de ploaie si sunt convins ca nimeni nu a regretat ceva.

La ora 9.00 eram deja integrati in grupul adunat  in centrul orasului si nerabdatori sa pornim aventura de o zi!

Banatenii sunt mandrii! Astfel Timisoara a devenit in simbol de necontestat al eveniemntelor dramatice sau pur si simplu fapte care raman in istoria orasului pentru eternitate.

Mica Viena a fost Timisoara. Anul 1869 a adus cu el electricitatea. Timisoara a fost unul dintre primele orase din Europa iluminate electric.
Imperiul Habsburgic si-a lasat vizibil amprenta si in tot centrul orasului gasim cladiri construit in perioada rescpectiva, cladiri ce amintesc cunoscatorilor de Mica Viena.

Anul 1989 a fost fara indoiala unul dintre cel  mai sangeros pentru locuitorii orasului. Revolutia din Decembrie a inceput aici la fel cum destramarea regimului Ceausescu a inceput tot  aici.

Muzeul Revolutiei este martor tacut al evenimentelor, documente personale si oficiale, o arhiva audio-vizuala, o biblioteca si o colectie de ziare… Toate acestea alaturi de alte marturii ale Revolutiei din 1989 sunt adunate in acest loc si ofera o parte din adevarul pe care nici astazi multi dintre noi nu il stim.

În timpul ocupației turcești, Timișoara era împărțită în trei părți: cetatea, orașul și suburbiile. Suburbiile erau la rândul lor împărțite în „Orașul rascian” (rascian era numele dat de habsburgi sârbilor, “raților”) și „Insula”. În centru se afla castelul, care găzduia caimacanul sau guvernatorul turc. În fața castelului se afla turnul de apă, cu patru turnuri de apărare și unit de cetate printr-un zid. Turnul de apă era un important obiectiv strategic, pe care turcii l-au cucerit primul atunci când au asediat cetatea, reușind să taie legătura castelului cu orașul și îngenunchind apărarea. Orașul era înconjurat de un zid cu palisade înalte, din împletitură de nuiele cu lut, după care urma un rând de șanțuri adânci, alimentate de apa Timișului. Intrarea în cetate se făcea prin cele 5 porți(w)

#Timisoaranoastra mi-a oferit o lectie de istorie importanta si ghidul nostru Dan a fost senzational. Am sa revin zilele urmatoare cu o “marturisire completa” asupra acestui eveniment care trebuie cu siguranta repetat! Timisoara incepi sa-mi placi!

Foarte multi oameni din online au fost prezenti… Amintesc in graba cativa dintre ei si daca uit pe cineva… sa-mi fie iertat! :)

Tita, Cristina, Dan, Alex, Diana, Adriana, Andreea, Raimond, Raluca, Ale, Marius, Andrei, Adeline, Lili, Laurentiu, TVdece, Alina, Ruxa, Carmen, Oana, Cristi, Tomata, Maka  Dan C.  Hoinaru, Andone  – astia sunt o parte dintre bloggeri pe care i-am zarit la eveniment. Poate daca va exista o lista precisa voi face un update. Este greu de tinut minte atatea nume si adrese.  Acesta este unul dintre primele posturi scrise cu ajutorul telefonului mobil! :)  Traiasca tehnologia!

Tags: , ,

15 Comentarii la “Timisoara Noastra….”

 1. Alin says:

  Dani de ce nu ai anuntat mai din timp? Veneam si noi. Frumos oras Timisoara!

 2. Cristi says:

  ….Ok nici eu nu fusai pi 2.20…tre’ sa te citesc mult mai des :P T’zar anunturile :(.

 3. Daniel M. says:

  @Cristi next time :)

 4. ma bucur ca te-am revazut, desi initial ma uitam la tine ca si cand ai fi picat din luna, ca nu stiam de unde sa te iau. :)) pana mi-am dat seama. :P

 5. Daniel M. says:

  @Tomata normal. Asa frumos cum sunt… te-ai pierdut! :D

 6. [...] continua si la ei: Marius, Sirb, Daniel, Andreea si nu [...]

 7. adizzy says:

  pacat ca nu ati putut sta mai mult, dar motivul era intemeiat :) frumoasa drumetie vad ca ati avut duminica

 8. [...] citit insa cu placere despre eveniment pe blog la TvDece, Richie, Daniel,  Adeline, Andrei, Makavelis,  Andreea Burlacu, Alina Constantinescu, Dan, Ozeneu, BunGust, Oana [...]

 9. [...] Ovidiu U și Andreea Burlacu, pe Diana și Milo, Cristi și Ale, pe Crina și Adi, pe Todo, Richie, Dani și Adi, pe Dan, Casandra, Alex și Dan De Ce. N-au fost singurii bloggeri prezenți, însă au mai [...]

 10. Daniel M. says:

  @adizzy da. in total 15 ore de mers pe jos in 2 zile. Am fost epuizati :)

 11. [...] ceea ce s-a întâmplat, pentru că au făcut-o alții, probabil mai bine ca mine: TvDece, Richie, Daniel,  Adeline, Andrei, Adi Dragos, Makavelis,  Andreea Burlacu, Alina Constantinescu, Dan, Ozeneu, [...]

 12. [...] DoiPeDoi | Timisoara Noastra…. [...]

 13. Adrian Valcu says:

  …in urma cu niste ani a fost cat pe ce sa ma stabilesc in Timisoara…n-a fost sa fie dar am pastrat amintiri frumoase din Banat, o zona cu care Romania se poate mandri!

Scrie un raspuns