Hodos-Bodrog, o manastire multiseculara

March 28th, 2012 scris de Daniel M.

Este cea mai veche asezare monastica din tara noastra cu viata monahala neintrerupta. Situata in aproprierea Aradului, pe malul stang al Muresului, vechea manastire romaneasca Hodos-Bodrog a fost intemeiata la 1177, prima atestare documentara recunoscuta intr-o diploma data de regele Bela al III-lea in care Manastirea Hodos-Bodrog este mentionata cu proprietatile ei. Dar vechimea lacasului este cu mult mai mare, dupa cum afirma unii istorici locali, cum ar fi Ladisalu Naghy de Peretsenyi, prietenul lui Gheorghe Sincai si care spune ca in Manastirea Hodosului au locuit pe vremea ducelui Ahtum calugari greci de rit rasaritean.

Legenda istoriseste ca manastirea a luat fiinta in urma unei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul Isus de catre un taur aflat in turma unui pastor si care a scos cu coarnele dintr-o movila de pamant Icoana facatoare de minuni.

Pe acel loc credinciosii au ridicat o bisericuta in care au asezat icoana sfanta. Denumirea de Hodos vine de la cuvantul grecesc “hudus” care inseamna: sarbatoresc, maiestuos. Conform traditiei populare, Hodos ar fi fost numele taurului care a gasit icoana. Denumirea de Bodrog, vrea sa desemneze locul manastirii printre ape, denumire pe care o au si cele doua sate asezate in preajma manastirii: Bodrogul nou si Bodrogul Vechi.

Biserica manastirii cu hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” dateaza din a doua jumatate a secolului XIV, in jurul anilor 1370, fiind construita in stil bizantin. In decursul timpului, biserica a fost de mai multe ori restaurata, pastrandu-se insa forma initiala, intervenindu-se doar la acoperis care in secolul XVIII a primit infatisare baroca. Pictura bisericii dateaza din secolele XVI-XVII. Din cauza deselor inundatii si a panzei de apa freatica ridicate, igrasia a patruns pana la nivelul ferestrelor, ceea ce a facut necesara restaurarea picturii vechi, realizata de pictorii Anastase Demian si Cornel Cenan in anii 1938, respectiv 1943.

Cu o istorie multiseculara, contemporana cu marile ctitorii ale Olteniei- Cozia, Tismana, Cotmeana, Manasirea Hodos-Bodrog este o constructie bisericeasca reprezentativa pentru teritoriu judetului Arad, un remarcabil monument medieval cu rol deosebit de important pentru raspandirea culturii si spiritualitatii romanesti in zona de vest a Romaniei. Multumesc CCJA pentru sprijnul acordat in culegerea materialelor. Va reamintesc faptul ca in fiecare saptamana vom avea pe Doipedoi un material prin care dorim sa oferim mai multa informatie despre Arad, judetul Arad si locurile minunate din jurul nostru.

rss

6 Comentarii la “Hodos-Bodrog, o manastire multiseculara”

 1. camy says:

  Imi permit sa te corectez ;) manastirea Hodos – Bodrog a fost mentionata in anul 1117 intr-o scrisoare a regelui Bela al III-lea :P

 2. camy says:

  Sunt sceptica in privinta anului 1177 in care a fost atestata documentar

 3. camy says:

  nu intotdeuna wikipedia furnizeaza date corecte! sti ca la istorie sunt as

 4. Daniel M. says:

  :) Datele nu sunt de pe Wiki, sunt din documente sigure, de la CCJA

 5. camy says:

  eu stiam ca e din anul 1113….:))

 6. [...] CCJA pentru sprijnul acordat in culegerea materialelor. Iti recomand si: Hodos-Bodrog, Biserica din Vinga, Stramutarea bisericilor de lemn, Bisericile de lemn din Valea Crisului Alb, [...]

Scrie un raspuns