În dialog cu Claudiu Cristea

June 14th, 2012 scris de Daniel M.

Şi pentru că ne apropriem de sfârşitul săptămânii, vă ofer un interviu care sper că o să fie pe placul vostru şi mai ales că vom reuşi împreună să învatam câteva lucruri importante, în special despre viaţă şi oameni. Ăsta este până la urmă scopul pentru care vă ofer periodic astfel de dialoguri cu oameni care îmi plac.
Cu ceva timp în urmă am stat la poveşti Claudiu Cristea. Un om activ în Arad, de care cu siguranţă ai auzit măcar o singură dată în viaţă. Sper să lămurim câteva aspecte pe care (unii) arădenii nu le cunosc.

 
Ce este şi ce nu este Mişcarea Arădeană?

Din punct de vedere strict legal, este o asociaţie non profit, grupează cetăţeni din Arad care împărtăşesc valori comune legate de comunitatea locală. Este o definiţie,  foarte pe scurt, probabil că pe parcursul acestui interviu vom intra în detalii.

“Mişcarea Arădeană”. De unde provine numele?

Originile le are aproximativ din anul 2007; iniţial era o alianţă între mai multe organizaţii locale. Bineînţeles că totul a plecat de la nemulţumire, o nemulţumire larg întâlnită, legată de cum se face politică în Arad. Noi am simţit nevoia unei replici a societăţii civile şi spre deosebire de alte organizaţii locale, este o organizaţie mult mai activă în spaţiul public şi de cele mai multe ori acţiunile noastre sunt foarte concrete, coerente, cu privire la viaţa Aradului. Ăsta este unul dintre motivele pentru care a fost ales numele “Mişcarea Arădeană”.

Sunteţi foarte activi pe reţelele de socializare, vă ajută în acţiunile voastre? Sunt receptivi oamenii?

Eu am o teorie legată de folosirea tehnologiei şi a ultimelor trenduri în comunicare. Consider că sunt un mijloc foarte bun, te ajută faţa de formele clasice de comunicare… Dacă ai ceva de spus poţi să-ţi împartaşesti opiniile. Şi ca să-ţi răspund la întrebare, răspunsul meu este da. Reţelele de socializare ajută să pătrundem mai usor în generaţia de tineri, la cei care folosesc aceste forme de comunicare online. După parerea mea, în spaţiul virtual acestea vor avea o contiuna creştere şi o pondere foarte mare.

Pentru că au fost diverse acuze legate de acest aspect, putem asemăna Mişcarea Arădeană cu o forţă politică?

Din multe puncte de vedere nu şi din altele da. Am cultivat întotdeauna ideea de onestitate şi am încercat să îndepărtez ipocrizia. Nu suntem o adunare de sfinţi, nu suntem un conclav care discutăm la modul teoretic problemele Aradului, noi avem acţiuni concrete şi acest lucru se poate vedea şi în reflectarea care este facută în media. De multe ori când ai teme şi proiecte concrete, mijloacele şi acţiunile tale iau forma unui manifest la modul direct. Noi nu ascundem faptul că suntem foarte interesaţi de şcena politică. La urma urmei, politica care se face la nivelul partidelor locale, influenţează viaţa oamenilor. Ne interesează care este calitatea serviciilor şi nu putem sta nepăsători când vedem că puterea şi opoziţia jonglează, nerezolvând problemele oamenilor.

Pe langă faptul că derulam proiecte, suntem şi o şcoală.  Devenim încet o şcoală internă şi de aici a pornit şi proiectul Academia Arădeană de Lideri. Un proiect ambiţios care va avea efecte benefice pentru comunitatea locală.

Observ ca sunteţi implicaţi în foarte multe campanii umanitare. Ce vă motivează?

Într-o comunitate trebuie să-ţi pese. Este foarte important! Nu poţi să spui că aparţi unei familii, dacă, celui de lângă tine, fiind la greu, nu îi întinzi o mână de ajutor. Ţine de solidaritate, de coeziunea unei comunităţi şi, de regula, această coeziune se probează la greu, prin fapte bune. Un mic gest poate să aducă dincolo de partea materială, partea aceea de caldură, de compasiune.

Un mesaj pentru cititorii acestui interviu?

Implicaţi-vă! Unii se implică politic (foarte bine fac, nu cred că este un lucru rău.), alţii în comunităţile confesionale, umanitare. Dacă încă nu au găsit locul unde să se implice şi vor să facă ceva pentru aproapele lor din comunitate din Arad, portile Mişcării Arădene sunt deschise.

***
Din când în când scot de la naftalină dialogurile mele cu oamenii. Îţi recomand să citeşti si materialele anterioare, interacţiunea directă cu Zoltan Lovas, Claudia Ieremia, Stefan Statnic, Cristina Bazavan, Corina Georgescu, Gabriel Gorgan, MaNi, Ruxandra Predescu, Oana Portase, Roxana Farca. Sunt câteva din materialele adunate în câţiva ani. Oameni de la care am avut de învăţat câte ceva…

Tags: ,

rss

7 Comentarii la “În dialog cu Claudiu Cristea”

 1. Andreea Popescu says:

  Asta este si cantaret nu? Ca am vazut pe FB-ul lui ca are ceva chitari in maini. Trebuia sa te axezi si pe acest aspect. Bravo. Imi place omul. Ma mut in Arad Daniel.

 2. Daniel M. says:

  @Andreea, ma interesa mai mult sa aflu informatii despre Miscarea Aradeana.
  Lasi tu Oradea pentru Arad? :)

 3. Amalia says:

  Interesant articol….am aflat si eu mai multe despre Miscarea Aradeana. Mersi Dani

 4. Daniel M. says:

  @Cu placere Amalia. Asta a fost si scopul. :)

 5. Vlad Iuga says:

  Daniel, stiu ca iti plac intrebarile directe: ce ai avut de invatat de la Claudiu Cristea, sa fie ceva de ordin personal sau profesional? :)

 6. Daniel M. says:

  Vlad am sa-ti raspund in alt mod decat doream initial. Pai in primul rand profesional nu prea am interactionat cu el, sigur ca sunt la curent cu activitatea lui. De ordin personal? Ciudat. Imi place maduva din oase. In special in oasele din coloana vertebrala gasesti maduva cea mai buna. Cred ca este o comparatie buna (daca se poate face o comparatie) :)

 7. Vlad Iuga says:

  Un raspuns elaborat artistic, dar frumos. O frumoasa lectie ai putea spune.

Scrie un raspuns