Ciprian Savischi – omul și lentila.

August 30th, 2012 scris de Daniel M.

Am încurajat întodeauna tinerii artiști din România și voi continua să cred în ei. Dacă săptămâna trecută am stat de vorbă cu Diana, o speranță a designului vestimentar din  România, azi vă prezint un material cu un tânăr fotograf, Ciprian Savischi, arădean talentat care (zic eu) că va ajunge departe cu pasiunea lui, fotografia.

Hai să familiarizăm cititorii cu personajul. Cine este Ciprian Savischi și care este relația lui cu fotografia?

Un simplu tip! Nu cineva special, nu cineva cunoscut, sunt doar un tip care s-a îndragostit de fotografie. Totul a început din cauza unui prieten de-al meu care mi-a înmânat propriul DSLR să îi fac și lui câteva fotografii, să fie și el în grup, langă cei dragi. Minutele acelea au fost decisive pentru mine. Știam exact ce vroiam și aceea era un DSLR cu care să pot să învăț să fotografiez.

Ce fotografi te-au influențat de-a lungul timpului? Urmărești marii artiști în domeniu?
De ceva vreme urmăresc mai mult pe cei de afară, cum ar fi Frank Doorhof, Calvin Hollywood, Frederic Schlosser, Easton Chang. Dar și cei din țară sunt de apreciat: Gabriel Hennessey, Oltin Dogaru, Marius Baragan, Dragos Manea și mulți alții.

Spune-mi despre primul tau aparat foto. Îl mai păstrezi?

Primul aparat foto a fost și primul DSLR. Înainte nu aveam deloc. Îmi tot doream unul și nu vroiam sa fie chiar foarte mic, dar nici DSLR, pentru că știam că dau bani prea mulți, inutil. Dar după acel moment, am decis să îmi cumpăr totuși un Canon EOS 350D, nu pentru ca să mă laud ci pentru că am observat că diferă calitatea imaginii, față de ce vroiam eu.
Din pacate, acel aparat nu îl mai am, l-am vândut din lipsă de resurse financiare, resurse ce îmi trebuiau pentru un upgrade. Dar încă reușesc să-l văd și să mă joc cu el, ocazional, deoarece l-am vândut unei prietene.

De multe ori fotografia este asociată cu arta. În ce stadiu profesional ești?
Aici nu pot să răspund eu. Doar un critic, cu experiență, poate să mă categorizeze.

Fotografia e mediul ideal de expresie? Cum îţi vin ideile pentru imagini și ce te inspiră cel mai mult în munca ta?  

Fotografia este (pentru mine) o fereastră. O fereastră nu undeva afară din casă, sau undeva înspre înauntrul unei case, ci în afara timpului
Ideile îmi vin pe moment sau cu câteva zile înainte, iar eu, orice-ar fi trebuie să le pun în practică. Majoritatea celor care mă urmăresc, cred că este simplu, pui subiectul într-o anumită poziție, apoi apeși pe butoane, iar fotografia e rezolvată. Nu! Este foarte mult de lucru, iar de cele mai multe ori, un cadru îl repet de peste 10 ori, pentru cel mai mic detaliu.

Ce tipuri  de fotografii iți place să faci?

Fashion, automotive, produs și evenimente.

Ce poți să-mi spui despre Aradul văzut de un fotograf?

Aradul are foarte multe locuri frumoase, în care poti sa scoti un cadru perfect. Tot timpul îmi spun: Nu cadrul este de vină, ci tu, că nu știi să-l folosești!

Sfaturi pentru iubitorii de fotografie aflați la început de drum?

Să studieze lumina. E cea mai importantă în fotografie.

Planuri de viitor?

Din pacate, am decis sa părăsesc pentru o perioada de timp România, cu scopul de a ma dezvolta pe partea de foto în Austria. Creațiile mele se pot vedea aici.

Tags: ,

rss

7 Comentarii la “Ciprian Savischi – omul și lentila.”

 1. Betty says:

  Cati ani are? Insurat? Dani vrem detaliiiiii!

 2. Adriana Paula says:

  foarte frumoase pozele lui! le urmaresc pe facebook! mega like! :D

 3. Oana says:

  Usor cu mobila! Dani eu vreau prima detaliile!

 4. Daniel M. says:

  :)) Vai ca nu se poate cu voi. Fetelor va maritam sau vorbim de fotografie?

 5. Adriana says:

  @betty: e un baiat extraordinar! :)

 6. Malina says:

  Stiti este o vorba, unul la sapa si 9 cu mapa, bineinteles nu spun acum sa fie mai putin fotografi,mai putini artisti dar totusi parca prea multi se cred,motiv pentru care unii ar trebui sa o ia mai usor.
  Dar da,intreadevar ai dreptate multa.

 7. gabriel says:

  Super tare meseria asta… O s-ajung sef la asta. Va promit :)

Scrie un raspuns