Casa Memoriala Crisan

May 23rd, 2014 scris de Daniel M.

DSC_2058Și dacă tot am fost zilele trecute prin zonă, nu puteam să nu ajung și la Casa Memorială Crișan, aflată în localitatea Crișan, comuna Ribiţa, Județul Hunedoara. Este de fapt un mic muzeu în care timpul pare să nu afecteze foarte mult istoria și autoritățile au făcut tot posibilul să păstreze intactă bucată de istorie.
Crișan, unul dintre conducătorii răscoalei de la 1784, alături de Horea şi Cloşca… În anul 1979 clădirea a fost reconstruită, aspectul unei case țărănești din secolul al XVIII-lea a fost păstrat și redă cu succes strălucirea de odinioară și arhitectura secolului respectiv.
“În această casă s-a născut Marcu Giurgiu (1732-1785) cunoscut sub numele de Gheorghe Crișan. Neînfricat conducător al moților, care, alături de Horea și Cloșca, a înscris în istoria neamului românesc pagini de nepieritoare glorie” stă scris pe o plăcuță atârnată pe târnațul casei.

Mi-a plăcut că în încercarea de reconstruire a interiorului, aspectul a fost pus pe contextul economic și social din Transilvania în preajma Răscoalei, cât și pe contribuția lui Crișan în lupta lui pentru drepturile românilor transilvăneni. Impresionant este și bustul lui Crișan, lucrare pe care Marcel Olinescu a realizat-o în anul 1929.

c1

Ca să ne amintim puțin de importanța revoltei din anul 1784, „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan” a fost o importantă acţiune de revoltă a ţărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale. Au participat la ea iobagi, minerii din Munții Apuseni, maghiar sau chiar sașii prezenți pe domeniile nobililor. La 1 noiembrie 1784, în satul hunedorean Curechiu, Răscoala oamenilor scrie file de istorie, probabil unele dintre cele mai importante din istoria noastră.

Muzeul este deschis vizitatorilor și Viorica Lazăr este ghidul care prezintă turiștilor parte din frumusețea locului și fărâma de istorie pe care autoritățile fac eforturi să o păstreze intactă. Accesul este foarte ușor.
c3
Vizita în HD a fost organizată de Denisa, Sebi și Călin. Imaginile le-a făcut tânărul Cristi. Dacă ajungi prin zonă nu trebuie să ratezi acest muzeu.

Program de vizitare: Vara: Marţi – Duminică 9 – 17 Iarna: Marţi – Duminică10 – 18, Luni închis
Date de contact: Str Principală (DJ760), nr. 50, Crişan, Hunedoara
Ghid supraveghetor: LAZAR VIORICA 0721021577

2 Comentarii la “Casa Memoriala Crisan”

  1. Gigi says:

    Foarte interesant acest loc şi modul în care reuşeşte să transmită mesaje despre ce şi cum erau şi trăiau românii transilvăneni într-un trecut nu prea îndepărtat. Casa compusă din două camere şi în imediata apropiere, o cămară de alimente, a fost construită pe baza unei fotografii vechi, pe fundaţia găsită cu multă trudă de o echipă …de ostaşi ai armatei române.

  2. vali crintea says:

    m-a patruns aceasta vizita pana la lacrimi !Ce oameni domnule, ce oameni erau candva !

Scrie un raspuns