Palatul Cenad

June 24th, 2014 scris de Daniel M.

Palatul Cenad, Arad

Pe Bulevardul Revoluției nr. 73 există o clădire importantă pentru Arad. Palatul Cenad. A fost construit între anii 1892-1894 și este una dintre cele mai impunătoare edificii ale orașului. Clădirea face parte din ansamblul urbanistic al Pieței Primăriei. Arhitecții Ybl Miklos si Jiraszek Lajos au reușit să confere acestei clădiri un stil arhitectual deosebit, o combinație între neoclasic și eclectic. Elementele decorative sunt de stil clasic și pe alocuri renascentist, mai ales fațada clădirii unde găsim elemente de stil renascentist italian. Impunătoare sunt și cele două turnuri, blazonul societății feroviare sau figura lui Mercur, zeu comerțului. În prezent Palatul Cenad găzduiește sediul a diverse instituții publice, în trecut aici a avut sediul Societatea de cale ferată Arad-Cenad.

Din păcate Palatul Cenad neavând destinația de muzeu… este aproape imposibil să vizitezi încăperile. Totuși merită să vezi acest obiectiv pentru arhitectura deosebită și îmbinarea perfectă a stilurilor. Clădirea are patru porți de intrare, acestea adăpostesc câteva picturi murale care înfățișează diverse scene din activitatea căilor ferate sau religioase.
Clădirea este așezată în partea centrală a orașului, chiar în piața Primăriei Arad, astfel este imposibil să nu adimiri această bijuterie dacă ajungi în centrul orașului.

Dacă ajungi în Arad să nu ratezi acest obiectiv turistic. Este un “must have” al locurilor pe care trebuie sa le vezi în orașul nostru. (foto – DocuMentor)

Scrie un raspuns