Planul de afaceri

November 1st, 2014 scris de Daniel M.

Mă gândesc că fiecare dintre noi are bine conturat planul de afaceri atunci când pornește la drum cu un nou business. Trebuie să ținem cont că doar cu viziuni clare putem să obținem obiective îndrăznețe, chiar dacă munca este de cele mai multe ori criteriul de bază atunci când vorbim despre reușită. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa Prioritara 3, Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si intreprinderilor demarează un program de finanțare foarte important.

Firmele de tip start-up pot obține bani nerambursabili dacă fac parte din următoarele domenii de activitate: Tehnologia informatiilor si comunicatiilor, textile si pielarie, turism si ecoturism, procesarea alimentelor si bauturilor, energie si management de mediu.  Cei declarați eligibili pot să primească până la 25.000 de euro nerambursabili și au obligația să creeze două noi locuri de muncă. Evalurarea dosarelor și implicit ideile de afaceri rămâne în sarcina unei comisii, pe baza unor criterii stabilite de unitatea de implementare. Înscrierea proiectelor se va face începând  cu luna noiembrie 2014.
Trebuie să nu uităm că planul de afaceri este modul corect prin care definim misiunea, obiectivele și strategiile în derularea unei activități. Acesta explică rolul și stabilește atribuții atât angajatorului cât și angajaților. Dacă discutăm despre structura planului de afaceri, fiecare firmă are propriile nevoi de planificare, raportate la domeniul de activitate care definește obiectivele. Se utilizează foarte mult structura departamentală.
Scopul acestor planuri sunt extrem de clare, ele sunt în măsură să convingă potențialii investitori de seriozitatea companiei, se bazează pe lucruri concrete și este recomandat ca afirmațiile redate în planul de afaceri să fie stând legate de o statistică corectă sau date legate de volumul pieței, rata de creștere etc. Nu trebuie să uităm că este primul contact al partenerilor și trebuie să ofere o privire de ansamblu asupra modelului de business. Din punctul meu de vedere, un antreprenor trebuie să aibe răspunsuri la fiecare întrebare legată de respectivul proiect. Planul de afaceri este totuși o sursă de inspirație și denotă clar viziunea companiei. In final trebuie să “cucerești” potențialii investitori. Și de cele mai multe ori aceștia vor pune mare preț pe un plan de afaceri corect, cât și motivațiile,  pasiunea și capacitatea de a administra o afacere. Folosindu-te de tactici,  strategii și instrumente corecte, planurile tale se pot concretiza.
Indiferent de alegerile voastre, vă doresc mult succes și multă răbdare! De cele mai multe ori avem nevoie de răbdare și perseverentă. Lucrurile frumoase se construiesc pas cu pas.

Scrie un raspuns