Carti pentru suflet

November 24th, 2014 scris de Daniel M.

Mă întrebam câte persoane mai citesc cărți tipărite și căutam zilele trecute câteva statistici în acest sens. În România statisticile spun că vînzarea de carte a scăzut, faţă de anii trecuți cu aproape 45%. Asta este dezamăgitor!!!
Ultima carte citită a fost Psihologia varstelor, lucrare scrisă de Tinca Cretu. Pot spune că este una dintre cele mai bune carti psihologice citite în ultima vreme. “Adaptarea la realitate presupune o buna cunoastere de sine, capacitatea de a ne analiza aptitudinile si de a evalua situatiile cu care ne confruntam. In dobindirea si exersarea acestor abilitati, psihologia, cu mijloacele specifice de investigatie si puterea de interpretare, joaca un rol decisiv. Psihologia virstelor permite intelegerea comportamentelor si atitudinilor prin corelarea unor date specifice diverselor stadii de dezvoltare psihica. Axat in principal pe psihologia copilului si adolescentului, volumul are avantajul unei viziuni unitare asupra transformarilor psihice de-a lungul intregii vieti. O lectura utila pentru specialisti si studentii care se pregatesc sa lucreze in domeniu, dar si pentru parintii interesati de particularitatile dezvoltarii copilului.” – O lucrare complexă care consider că nu trebuie să lipsească din bibliotecă.

Nu am uitat nici de Octavian Paler, pe care am început să îl citesc cu câțiva ani în urmă. Recunosc că nu am fost extrem de atras de lucrările lui, poate că eram într-o perioadă “nefavorabilă” cititului. În ultima perioadă am citit câteva volume semnate Paler și pot spune că îmi place. Recent am terminat “Deșertul pentru totdeauna” o carte care pot spune că a fost pe sufletul meu. Nu cred că sunt în măsură să-i fac o recenzie, însă pot spune că este o carte care îți lasă multe semne de întrebare.

Desertul pentru totdeauna este într-o oarecare măsură un jurnal a scriitorului. Sunt sincronizate perfect amintiri din copilăria lui și întâmplări din prezent. Autorul devine vulnerabil în fața cititorului, tocmai pentru că vorbește deschis despre viața lui, regretele acumulate și defectele pe care le are. O sinceritate care te pune pe gânduri și îți oferă în același timp foarte multe motivații evazive.

Lucrarea în sine este meditativa, amestecată cu adevărate lecții de viață, maxime și citate care sunt integrate perfect cu însemnările zilnice pe care autorul le-a așternut pe hârtie.

Vă doresc să aveți “la activ” multe cărți. O să vă întinerească sufletul.

Scrie un raspuns