Lumina din casa ta

January 15th, 2015 scris de Daniel M.

După ce ne-am pus la punct noua locuință, ne-am îndreptat atenția spre corpurile de iluminat cu led. Există foarte multe avantaje incontestabile care fac extrem de atractive aceste sisteme. Criteriile noastre s-au bazat foarte mult pe eficiență și economie. Dacă este să facem o mică comparație cu sistemele clasice de iluminat, lumina generată de LED utilizează energia electrică foarte eficient, becurile clasice folosesc aproape toată energia pentru a încălzi filamentul până la incandeșcență. La un mic calcul făcut la corpurile de iluminat instalate în toată locuința, pot spune că am făcut o economie de peste 60% în condițiile în care folosim aceste soluții superioare din punct de vedere tehnologic.

Un alt aspect important este durata de viață. 35.000-100.000 ore  vs 1000-2000 ore. Este o diferență incredibilă între LED și sursele de iluminat cu incandescență. În plus sursele de iluminat cu LED sunt foarte rezistente la variații de temperatură, astfel avem o fiabilitate mai mare decât sursele de iluminat tradiționale.

Mi-am notat câteva puncte forte ale acestor sisteme, ceea ce mă fac să le recomand tuturor: Economie de energie electrică. În unele cazuri economia ajunge până la 80%, nu emit căldură, Iluminare de calitate, nu poluează mediul pentru că nu au în componeță mercur sau elemente nocive, durată îndelungată de viață, lumină care nu obosește, nu există vibrații sau strălucire. Funcţionarea la temperatură scăzută le face optime și pentru exterior. Lămpile cu LED sunt utile pentru aplicaţii din spaţii refrigerate. La serviciu avem o cameră frigorifică unde sunt instalate aceste sisteme și nu au fost niciodată probleme. Aprinderea instantanee este un alt punct forte, nu este necesar un timp de încălzire ca în cazul becurilor tradiționale și au capacitatea de a rezista la numeroase cicluri aprindere-stingere. Pentru exterior ne-am comandat soluții LED cu halogen, sunt foarte eficiente și modularitatea este impresionantă. Nu sunt necesare schimbări majore în ceea ce privește sistemul de iluminat al locuinței, pe piață există foarte multe opțiuni de montare care se pot integra perfect în spațiul pe care îl deținem. Spuneam mai sus că au emisii de căldură redusă. Asta înseamnă că se pot instala mult mai aproape de lemn, plastic sau orice material care se poate deteriora sau distruge în contact cu o sursă de căldură. LED-urile nu emit raza UV sau Ir, astfel se oferă o siguranță sporită în ceea ce privește sănătatea. Viața are prioritate, dar și siguranța!

Și unul dintre aspectele cele mai importante, nu necesită întreținere pe toată durata timpului de viață. Trebuie să învățăm să economisim. Facem asta pentru noi, pentru familia noastră și în același timp protejăm și mediul prin soluții moderne și menite să aducă comfort în locuințele noastre. Legislația din Europa prevede înlocuirea până în anul 2017 a surselor de iluminat cu incandeșcență sau descărcare în gaze, deci într-o oarecare măsură ajunge obligatoriu la aceste schimbări. Cel mai important este să înțelegem exact beneficiile utilizării unor astfel de resurse. Vă doresc mult succes și sunt convins că cu o documentare adecvată găsim soluțiile optime pentru orice problemă.

Scrie un raspuns